Allmänt om Kroatien

Ett resmål som har blivit alltmer populärt under de senaste åren är Kroatien. Landet var tidigare en del av Jugoslavien, men blev självständigt år 1991. Grannar till Kroatien är också före detta delar av Jugoslavien: I öster Serbien och Bosnien-Hercegovina, Slovenien norrut och söderut Montenegro. Dessutom gränsar Kroatien till Ungern, och har en s.k. maritim gräns i Adriatiska havet mot Italien.

Huvudstaden heter Zagreb, språket är kroatiska och valutan heter Kuna. Ca 4,5 miljoner Kroater bor i landet som har en area på 56 542 kvadratkilometer.

Turism i Kroatien
Med ett läge vid Adriatiska havet, en del av Medelhavet, erbjuder Kroatien härliga upplevelser och vacker kust. Vattnet är kristallklart vid både klippor, stenstränder och sandstränder.

Närheten till Italien märks i många kuststäder, t.ex. Opatija, där pampiga villor med vackra utsmyckningar i medelhavsstil omges av palmer och blomstrande trädgårdar, där de klättrar längs en dramatisk bergssluttning.

För den som söker sol och bad rekommenderas öarna Hvar och Brac med vackra stränder, lavendelfält samt gemytliga städer med historia att utforska. Dessutom odlas vin på ett flertal vingårdar på öarna.

Är man mer intresserad av naturupplevelser finns nationalparken Plitvicesjöarna där man kan vandra bland sjöar och vattenfall.

Perfekt blandning mellan öst och väst
Kroatien är en perfekt blandning mellan öst och väst. Tydliga influenser från Italien och Frankrike kan ses i arkitektur, och på mysiga och eleganta strandbarer och caféer längs strandpromenaderna. Arvet från öst och Balkan syns i olika former av monument, i Kroatiskan, som är ett slaviskt språk och i den läckra matkulturen. Kötträtter som Cevapcici, järpar serverade med ajvar, hackad lök och en stor fårostsallad, eller Pleskavica, ostfyllda köttfärsbiffar.

Kroatien har något för alla smaker. resor till Kroatien finns med de större flygbolagen och reseföretagen till överkomliga priser jämfört med andra Medelhavsländer. Den som söker en riktig pärla när det gäller resmål beger sig till Kroatien!