Snus – Ett njutningsmedel

Snus är tillverkat av tobak och ses som ett njutningsmedel för många individer. Förutom tobak innehåller snus salter, aromer och fuktbevarande ämnen. Tobaken består dessutom av det beroendeframkallande ämnet nikotin som har en rad negativa hälsoeffekter på kroppen.

Snus finns att få i portionsförpackningar vilket är snus som har fördelats i små te-liknande påsar. Det andra alternativet är lössnus där ca 40-50 g snus är förpackat per snusdosa. Variationen av snussorter är oändlig och det kommer ständiga fram nya smaker och tillverkare på marknaden.

Oavsett snusformat placeras det under överläppen där nikotinet absorberas av de tunna blodkärl som finns i munnen. Via blodet transporteras sedan nikotinet vidare ut i kroppen. För många ger nikotinet en uppiggande känsla.

Tillgängligheten för snus
I Sverige är det enkelt att få tag på snus så länge man är myndig. Dock finns det många länder runt om i världen där snus är olagligt.

Ett enkelt och smidigt sätt att köpa snus är att inhandla det genom nätet. Vet man med sig vilken sorts snus och tillverkare som man tycker om är man bara ett klick ifrån att få hem det i brevlådan. En av dessa hemsidor som erbjudet snus är www.snus-online.nu där du enkelt kan klicka hem dina favoriter. Någonting annat som hemsidan erbjuder är att beställa hem så kallade snussatser som används för att tillverka sitt eget snus.

Är det hälsosammare att snusa?
Det är en fråga som berör många människor och svaren beror på vem man frågar. De som förespråkar snusning framför rökning menar att snus inte påverkar omgivningen som cigarettrök kan göra. En annan sak är att snus inte heller påverkar lungkapaciteten, vilket gör att det är vanligare att idrottsutövare använder snus istället för cigaretter.

Det som inte får glömmas bort är att både snus och cigaretter innehåller nikotin vilket är ett kärl-kontraherande ämne som finns i tobak. Detta medför att kärlen drar ihop sig och risken att drabbas av åderförkalkning ökar därigenom. Dessutom är nikotin beroendeframkallande och forskare verkar vara oense om huruvida snus är mindre cancerframkallande än rökning.